Hopp til innholdet

Nyheter:

Spennende medlemsmøte tirsdag 13. februar!

Medlemsmøte/webinar i NSPF tirsdag 13. februar kl. 19.00 på Zoom:

«I rette med retorikken!»

Vi har opplevd det alle sammen, ikke minst som pedagoger. Hørt det kloke budskapet vi selv har forsøkt å formidle gang på gang – det som har blitt mottatt sånn passe labert – strømme som flytende gull ut av en annens munn, og inn i hjertene til mottakerne. «Grrr. Hva er det som er så spesielt med hen? Jeg sa jo akkurat det samme – bare på en annen måte …»

Likeså har vi alle sittet og svettet over en omfangsrik søknad: «Du må formulere den riktig!» kommer det fra sidelinja. Jaha? Er ikke selve prosjektet nok? Interessant? Viktig? Høyverdig?» «Alle prosjektene det søkes for er sånn. Du må skille deg ut – snu komitémedlemmene. Vekke følelsene deres. Vise at ditt prosjekt ditt er unikt.»

Det kalles retorikk, og det skal – som så mye annet, ha fått sitt navn fra de gamle grekerne som for over to tusen år siden begynte å undersøke systematisk hva som gjør en tale god. Litt mer oppdatert er definisjonen professor i retorikk, Jens E. Kjeldsen lanserer i sin bok «Hva er RETORIKK»: «Retorikk er å handle med språk og kommunikasjon. Det er å få dine medmennesker til å føle, tenke og handle på bestemte måter.»

Det lyder litt tvilsomt. Manipulerende. Tankene går til skrekkeksempler fra historien. I vår tid oversvømmes vi dessuten formelig av kalkulerte, gjennomarbeidede retoriske utsagn fra et hav av ulike strategier, narrativ og nøye spissede kommunikasjonsmetoder. Snart vil dette spekteret også bli supplert av kunstig intelligens. 

Men fenomenet er også like ofte av edlere sort, for ikke å snakke om noe alminnelig vi alle benytter på daglig basis.

I Norsk Stemmepedagogisk forum tenkes det mye på stemmen: På fysiologi, På teknikk. På interpretasjon. På stemmehelse, tradisjon, sjanger og mye, mye mer. Vi har så mye på hjertet. Mye å si. Men hva vil det si å ville si noe? Som pedagog til student? Som utøver til publikum? Som menneske til verden omkring oss?

Det får vi kanskje svar på når NSPF 13. februar retter oppmerksomheten nettopp mot retorikken som fenomen:
Hva er retorikk? Hvordan anvendes den, og hvilke virkemidler brukes på ulike måter? I hvilken grad tar vi som utøvere stilling til retorikken i møte med vårt publikum, og hvordan anvender vi som stemmepedagoger retorikken aktivt i egen undervisning?

Det er ingen hvem som helst som skal lose oss gjennom denne problematikken. Panelet denne tirsdagen vil bestå av:
Marie Louise Tank, skuespiller, forfatter av boken «Ta ordet på jobben – praktisk retorikk i arbeidslivet», og professor emerita i praktisk retorikk ved UiO.
Harald Arnesen, strategisk kommunikasjonsrådgiver i Oslo Bygg, med master i retorikk fra UiO, – og dessuten en flittig bruker av sangpedagog.
Aslak Borgersrud, journalist i Dagsavisen med erfaring som skuespiller, programleder i podkasten «Trikkeligaen», og ikke minst som rapper i «Gatas Parlament».

Kveldens moderator er vår styreleder Yngve Marcussen – skuespiller og høyskolelektor i stemmebruks- og skuespillerfag.

Velkommen!

Du mottar ZOOM-lenke ved å melde deg på til Rune Knoff

Her kommer en liten oppdatering fra EVTA. (Juni 2023)

Vi i styret skulle gjerne vært tilstede i London 3 og 4 juni i år hvor konferansen « GLOBAL CONNECTIONS, THE WISDOM AMONGST US» fant sted.  Konferansen var et samarbeid mellom AOTOS og NATS med fokus på musikkutdanning gjennom ulike innlegg, mesterklasser og paneldebatter. Dessverre hadde vi alle en travel periode så vi var ikke representert på denne konferansen, men vi håper at vi kan representere NSPF på kommende konferanser og samlinger.

5 august er det ÅRSMØTE, denne gangen er møtet lagt til Erlangen.

Programmet består av «meet and great» fredag 4 august. Dagen etter er det årsmøte og valg av ny president for EVTA etterfulgt av lunsj og foredrag  «Outside the box»  ved Dr.Stephan Albert.

Kommende konferanser

2024  PEVOK i Santander (Spania) https://www.pevoc.org/

2026 EUROVOX i Lucerne https://www.evta-online.eu/events/eurovox-2026

Hilsen Hilde Haraldsen Sveen, kontakt EVTA international

Jubileumsseminar! NSPF/EVTA 35 år.

Norsk stemmepedagogisk forum, EVTA har 35-års jubileum i år, og dette ble feiret på Voksenåsen i mars!

Datoen for dette var satt til 25. og 26. mars. Vi kommer om ikke lenge med et grundig referat – fra en flott og lærerrik helg!

Litt info om det som stod på programmet denne helgen:

Lørdag 25. mars:

  • 1000 – 1045 Registreing, mingling og velkommen
  • 1045 – 1400 Masterclass med Andrs Edenroth. Vi kjenner Anders som en av stifterne av den kjente vokalgruppen «The Real Group». Vi er stolte og glade over å ha han med oss i Voksenåsen, og han vil arbeide med de unge sangerne i gruppen «Philomela».
  • 1400 – 1500 Lunch
  • 1500 – 1800 Masterclass med Bo Rosenkull. Bo er professor på musikkakademiet i Gøteborg, og han vil ha en masterclass for oss der han viser oss hvordan han bruker LABAN-teknikken når han underviser sang. Vi har med oss to unge sangere som vil være hans elever den dagen.
  • 1930 Festmiddag i restauranten på Voksenåsen

Søndag 26. mars:

  • 0900 Frokost og Nordisk møte
  • 1100 – 1430 Workshop med Naja Månson og Idil Alspoy. Dette blir spennende! Vi har truffet disse damene før her i forumet, og gleder oss veldig til de skal snakke om tungens betydning i sang. Dette blir en workshop der alle deltar aktivt. Naja sier dette: – Ved at afspænde, træne og bevidstgøre din tunge modvirker du bl.a. stemmetræthed, tungerodsspændinger, utydelig tekst, uhænsigtsmæssigt vibrato, forbedre din støtte, egalitet og volume. Vi gleder oss til å øke vår bevissthet rundt dette emnet!

Referat og stemningsrapport er kommer!

Den tiende ICVT (International Congress of Voice Teachers)

  • vil gå av stabelen 3. – 6. august 2022 i Wien, Østerrike. Tema for dagene er «For musikkens skyld». Denne kongressen har nå vært utsatt på grunn av korona, så nå er det mange som gleder seg stort til å få komme til Wien! Les mer ved å følge Denne linken
  • På årsmøtet vårt i april ble vi enige om å gi økonomisk støtte til noen få medlemmer som vil dra til Wien. De to som nå drar er Ole Anton Thomassen og Yngve Emil Marcussen. Vi gleder oss til å høre om deres opplevelser, og hvilke lærdom de har fått med seg fra konferansen.

Samarbeid med Norsk opersangerforbund

Skandinavisk Samarbeid i EVTA

Lørdag 5. mars 2022, 10:00 – 14:00

The only way to find your
voice is to use it.

JEN MUELLER