Hopp til innholdet

Spennende medlemsmøte tirsdag 13. februar!

  Medlemsmøte/webinar i NSPF tirsdag 13. februar kl. 19.00 på Zoom:

  «I rette med retorikken!»

  Vi har opplevd det alle sammen, ikke minst som pedagoger. Hørt det kloke budskapet vi selv har forsøkt å formidle gang på gang – det som har blitt mottatt sånn passe labert – strømme som flytende gull ut av en annens munn, og inn i hjertene til mottakerne. «Grrr. Hva er det som er så spesielt med hen? Jeg sa jo akkurat det samme – bare på en annen måte …»

  Likeså har vi alle sittet og svettet over en omfangsrik søknad: «Du må formulere den riktig!» kommer det fra sidelinja. Jaha? Er ikke selve prosjektet nok? Interessant? Viktig? Høyverdig?» «Alle prosjektene det søkes for er sånn. Du må skille deg ut – snu komitémedlemmene. Vekke følelsene deres. Vise at ditt prosjekt ditt er unikt.»

  Det kalles retorikk, og det skal – som så mye annet, ha fått sitt navn fra de gamle grekerne som for over to tusen år siden begynte å undersøke systematisk hva som gjør en tale god. Litt mer oppdatert er definisjonen professor i retorikk, Jens E. Kjeldsen lanserer i sin bok «Hva er RETORIKK»: «Retorikk er å handle med språk og kommunikasjon. Det er å få dine medmennesker til å føle, tenke og handle på bestemte måter.»

  Det lyder litt tvilsomt. Manipulerende. Tankene går til skrekkeksempler fra historien. I vår tid oversvømmes vi dessuten formelig av kalkulerte, gjennomarbeidede retoriske utsagn fra et hav av ulike strategier, narrativ og nøye spissede kommunikasjonsmetoder. Snart vil dette spekteret også bli supplert av kunstig intelligens. 

  Men fenomenet er også like ofte av edlere sort, for ikke å snakke om noe alminnelig vi alle benytter på daglig basis.

  I Norsk Stemmepedagogisk forum tenkes det mye på stemmen: På fysiologi, På teknikk. På interpretasjon. På stemmehelse, tradisjon, sjanger og mye, mye mer. Vi har så mye på hjertet. Mye å si. Men hva vil det si å ville si noe? Som pedagog til student? Som utøver til publikum? Som menneske til verden omkring oss?

  Det får vi kanskje svar på når NSPF 13. februar retter oppmerksomheten nettopp mot retorikken som fenomen:
  Hva er retorikk? Hvordan anvendes den, og hvilke virkemidler brukes på ulike måter? I hvilken grad tar vi som utøvere stilling til retorikken i møte med vårt publikum, og hvordan anvender vi som stemmepedagoger retorikken aktivt i egen undervisning?

  Det er ingen hvem som helst som skal lose oss gjennom denne problematikken. Panelet denne tirsdagen vil bestå av:
  Marie Louise Tank, skuespiller, forfatter av boken «Ta ordet på jobben – praktisk retorikk i arbeidslivet», og professor emerita i praktisk retorikk ved UiO.
  Harald Arnesen, strategisk kommunikasjonsrådgiver i Oslo Bygg, med master i retorikk fra UiO, – og dessuten en flittig bruker av sangpedagog.
  Aslak Borgersrud, journalist i Dagsavisen med erfaring som skuespiller, programleder i podkasten «Trikkeligaen», og ikke minst som rapper i «Gatas Parlament».

  Kveldens moderator er vår styreleder Yngve Marcussen – skuespiller og høyskolelektor i stemmebruks- og skuespillerfag.

  Velkommen!

  Du mottar ZOOM-lenke ved å melde deg på til Rune Knoff

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *